فواید و مضرات انواع نوشیدنی ها

به گزارش وبلاگ رشد آرمان، تهران (پانا) - معمولا وقتی پای سفره می نشینیم و هر زمان که می خواهیم غذایی مصرف کنیم، به محتویات بشقاب دقت می کنیم، اما هیچ وقت به نوشیدنی که همراه غذا یا جدا مصرف می گردد، زیاد دقت نمی کنیم. در حالیکه ممکن است برای سلامتی ما مضر باشند. نوشیدنی هایی که هر شخص ممکن است در طول روز بنوشد ممکن است معایب و مضرات، داشته باشد یا اینکه برای بدن مفید باشد.

فواید و مضرات انواع نوشیدنی ها

به گزارش جامعه 24، شهاب اولیایی با تاکید بر اهمیت موضوع نوشیدنی ها گفت: نوشیدنی هایی که در طول شبانه روز مصرف می کنیم به عنوان ورودی های به بدن ما، می توانند مفید یا مضر برای بدن باشند. من نوشیدنی ها را به سه دسته نوشیدنی های مفید، خنثی و مضر تقسیم می کنم. نوشیدنی های مفید نوشیدنی هایی هستند که با فراهم کردن مواد مغذی احتیاج های تغذیه ای بدن را برطرف کند، حال ما را بهتر کند، به ما انرژی تزریق کند و ضرری هم نداشته باشد. از جمله نوشیدنی های مفید که می توان نام برد، آب، خانواده لبنیات مانند شیر و فرآورده های حاصل از شیر مثل دوغ یا در واقع هر چیزی است که بر پایه شیر تهیه شده باشد، آب میوه طبیعی و دمنوش های گیاهی که این ها از جمله موارد مفیدی هستند که می توانیم به عنوان مایعات مفید از آن ها یاد کنیم.

سردرد و کمردرد دارید؟ شاید به دلیل عدم نوشیدن کافی آب باشد

این رژیم شناس و مشاور تغذیه درباره خصوصیت آب و اهمیت مصرف آن گفت: حدود 60 درصد وزن بدن مان از آب تشکیل شده است، بسیاری از فعالیت های طبیعی و عملکرد بدن به آب وابسته است، در تنظیم سوخت و ساز بدن کارکرد دارد، در سلامتی پوست موثر است. خیلی از درد ها در بدن می تواند ناشی از کم آبی باشد، مثل بعضی از سردرد های با دلیل ناشناخته، یا خیلی از کمردردها. با توجه به اینکه دیسک های موجود در قسمت کمر پر از مایعات است و مانند یک فنر عمل می نماید اگر به میزان کافی به آن ها آب رسانی نگردد، دچار خشکی می شوند و می توانند مشکل ساز باشند.

این دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی تاکید نمود: مصرف کافی آب در بحث آرتروز یا درد های مفاصل موثر است. چون می دانیم که مایعات بین مفصلی مانند یک روغن عمل می نماید و باید به میزان کافی وجود داشته باشد. آب در نرم کردن مفاصل بین استخوان ها نقش دارد و کمبود آن می تواند سایش بین سطح غضروف ها را کاهش دهد و موجب درد و ورم مفاصل گردد.

اولیایی افزود: مصرف کافی آب می تواند باعث افزایش سطح ایمنی بدن گردد، باعث افزایش تمرکز گردد، چون سموم بدن را می تواند دفع کند. بعلاوه می تواند سطح اکسیژن رسانی خون به عضلات را بالا ببرد و از گرفتگی آن ها جلوگیری کند. آب در تنظیم دمای بدن هم می تواند نقش داشته باشد. این ها کارکرد ها و اهمیت مصرف آب در بدن است و هر چیزی که به عنوان نوشدینی بتواند آب بدن را فراهم کند می تواند به این وظایف مذکور یاری کند.

نوشیدنی هایی مانند چای و قهوه جایگزین آب نیست

وی اعلام کرد: البته بعضی از انواع نوشیدنی ها گرچه در ظاهر شاید آب باشند، اما کارکرد های آب را ممکن است نداشته باشند. حتی می توانند باعث دفع آب از بدن شوند مثل چای یا نوشدینی های حاوی کافئین، چون قهوه و نسکافه که به دلیل وجود تنین یا کافئین موجود در چای و قهوه و نسکافه به عنوان مدر عمل می نمایند و آب بدن را هم دفع می نمایند. در حالی که بعضی فکر می نمایند آب مصرف می نمایند و حتی این ها را جایگزین مصرف آب می نمایند که این اشتباه است.

این دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی در ادامه گفت:، اما شربت های گیاهی، عرقیات سنتی، مثل شربت آبلیمو، شربت خاکشیر، شربت نعنا و ... آبِ میوه جات طبیعی، آب سبزیجات طبیعی، این ها از مواردی هستند که می توانند جایگزین آب هم بشوند. ضمن اینکه می توانند خیلی از مواد مغذی را برای بدن تامین نمایند.

وی با اشاره به دیگر نوشیدنی ها مفید گفت: از دیگر نوشیدنی های مفید می توانیم از شیر نام ببریم یا خانواده شیر مانند دوغ یا هر نوشیدنی که با پایه شیر تهیه می گردد. این ها می توانند چربی، پروتئین، مواد معدنی، ویتامین و آنزیم های مختلف را برای بدن تامین و خیلی از احتیاج های بدن را برطرف نمایند. به طور مثال در شیر کلسیم، پتاسیم، منیزیوم، فسفر، سدیم و کمی آهن می تواند وجود داشته باشد. ویتامین C، ویتامین A، ویتامین D، و B6 و B12 و B1 و B2 این ها از جمله مواردی هستند که در شیر وجود دارند و به عنوان یکی از نوشیدنی های بسیار مفید مطرح هستند.

اولیایی بیان نمود: از دیگر نوشیدنی های مفید می توانیم به آبمیوه های طبیعی اشاره کنیم. آبمیوه های طبیعی در واقع حاوی ویتامین ها، آب، الکترولیت ها و مواد معدنی هستند. در میوه های مختلف ویتامین ها و مواد معدنی متفاوت وجود دارد و می تواند بسیار مفید هم واقع گردد. اما نباید آبمیوه بطور همیشگی جایگزین مصرف میوه باشد؛ چون میوه کامل تر از آبمیوه بوده و حاوی فیبر است و حتی می تواند مواد معدنی و ویتامینی بیشتر هم داشته باشد. فیبر هم برای سلامتی دستگاه گوارش بسیار لازم است و ما باید روزنامه حداقل 25 گرم فیبر را به وسیله مصرف میوه و سبزی و غلات پرفیبر برای بدن تامین کنیم.

در مصرف نوشیدنی های خنثی افراط نکنید

این رژیم شناس و مشاور تغذیه با بیان اینکه دسته دوم، نوشیدنی هایی هستند که من از آن ها تحت عنوان نوشیدنی های خنثی نام می برم، گفت: این نوشیدنی ها هم می توانند مفید واقع شوند و هم اگر افراط در مصرف آن ها وجود داشته باشد ممکن است مضر هم باشند. به طور مثال مصرف چای یا مصرف هر نوشیدنی که حاوی کافئین باشد مانند قهوه و نسکافه اگر در مصرفشان زیاده روی صورت بگیرد این کافئین زیاد می تواند باعث تحریک سیستم عصبی، بی خوابی، بی قراری و مسائل دفع آب از بدن گردد. ولی اگر در حد و میزان خود و در حد تعادل مصرف گردد می تواند مفید واقع گردد، حال را بهتر کند و انرژی بخش باشد و به عنوان یک نوشیدنی مطلوب محسوب گردد.

وی یادآور شد: مصرف بیش از میزان نوشیدنی های حاوی کافئین می تواند باعث ایجاد وابستگی یا اعتیاد گردد که از آن نظر به کبد و کلیه هم آسیب خواهد رساند. به بیان دیگر اگر پای افراط در میان باشد این نوشیدنی ها جزو نوشیدنی های مضر به حساب خواهند آمد. مثلا اگر ما به طور افراطی چای بنوشیم و اگر چای را بعد از مصرف غذا بنوشیم خصوصا افرادی که استعداد کمبود آهن را دارند به کم خونی ناشی از فقر آهن دچار خواهند شد.

اولیایی گفت: دلستر یا ماءالشعیر هم جزو نوشیدنی های خنثی هستند، اما اگر در میزان خود مصرف شوند می توانند ویتامین های گروه B را به بدن برساند. اما اگر حاوی قند یا طعم دهنده های شیمیایی یا گازدار باشند و به طور مداوم مصرف شوند می توانند مضر باشند.

نوشیدنی های مضر را بشناسید

این متخصص تغذیه و رژیم درمیان در ادامه به گروه نوشیدنی های مضر اشاره نمود و گفت: در این دسته می توانیم از نوشیدنی های الکلی، نوشابه های انرژی زا، نوشابه های گازدار معمولی نام ببریم که در واقع این ها نه تنها مواد مغذی را برای بدن تامین نمی نمایند بلکه می توانند به بدن آسیب هم برسانند. به طور مثال مصرف نوشیدنی های حاوی الکل در هر میزانی می تواند کبد را دچار مشکل کند و آسیب های کبدی در پی داشته باشد. بسیاری از افرادی که مصرف الکل را به طور متناوب دارند با تخریب بسیاری از ویتامین ها از جمله ویتامین های گروه B و یا ویتامین c روبرو شده و دچار سوءتغذیه می شوند.

به گفته این متخصص تغذیه، مصرف نوشابه های انرژی زا به خاطر مقادیر بالای کافئین در آن ها می تواند ایجاد اعتیاد نموده و به کلیه و کبد آسیب برساند.

وی ادامه داد: از جمله نوشدینی های مضر دیگر می توانیم به شربت ها یا آبمیوه های صنعتی اشاره کنیم که فقط حاوی رنگ هستند و انسانس، قند و شکر که هم چاق نماینده هستند و هم به خاطر وجود رنگ ها و اسانس ها در آن ها، می توانند سرطان زا هم باشند. یا نوشابه های گازدار که تک تک مواد تشکیل دهنده آن از جمله قند، رنگ، طعم دهنده ها، آب گازدار و موارد دیگر آن می تواند برای بدن مضر باشند و سبب ایجاد بیماری شوند.

مراقب مصرف خودسرانه بعضی دمنوش های دارویی باشید

اولیایی درخصوص دمنوش ها هم گفت: دمنوش ها را می توانیم جزو نوشیدنی های مفید تلقی کنیم به شرط اینکه در جای خود و در مقادیر مناسب مصرف گردد. چون خیلی از دمنوش ها خاصیت دارویی دارند و مصرف خودسرانه آن ها می تواند باعث آسیب به بدن خصوصا کبد و کلیه گردد؛ بنابراین اگر در جای خود و در میزان مناسب مصرف گردد می تواند مفید باشد، ولی در موارد مصرف نابه جا و خودسرانه و افراطی می تواند مضر تلقی گردد.

وی این را هم گفت که بعضی از نوشیدنی هایی که از ترکیب شیر و میوه های دیگر مثل موز، نارگیل و ... درست می شوند، جزو نوشیدنی های مفید هستند، مسئله ای ندارند، ولی چون سنگین هستند و بعضا دیر هضم ممکن است برای بعضی، ممکن به سیستم گوارش شان فشار بیاورد.

این متخصص تغذیه در این باره افزود:، اما ترکیب شیرکاکائو یا شیرقهوه به خاطر وجود اگزالات در قهوه می تواند دسترسی به کلسیم شیر را کاهش دهد؛ بنابراین ما توصیه نمی کنیم مصرف شیرکاکائو یا شیرقهوه جایگزین مصرف شیر گردد، اما می توان گاها از مصرف شیرکاکائو یا شیرقهوه یا شیرنسکافه استفاده کرد و لذت برد.

اولیایی اعلام کرد: شکلات داغ، هات چاکلت، کاپوچینو این ها هم جزو نوشیدنی های خنثی هستند. اگر در مقادیر مناسب مصرف شوند می توانند مفید باشند و حال روحی را بهتر نموده و انرژی بخش باشند، ولی اگر در مصرف آن ها افراط گردد به خاطر کافئین زیاد یا قند زیادی که دارند می توانند تحریک نماینده و چاق نماینده و مضر باشند. اگر این ها جایگزین نوشیدنی های مفید شوند آن وقت است که می توان آن ها را جزو نوشیدنی های مضر هم تلقی کرد؛ بنابراین بستگی به نحوه مصرف آن ها دارد.

چای سبز را به میزان مصرف کنید

وی به مصرف چای شیرین هم اشاره نمود و گفت: چای شیرین هم شامل همان شرایط چای است که آب بدن را دفع می نماید، مدر است، ولی اگر در مقادیر متعادل مصرف گردد مشکل ساز نیست. اما شیرین نماینده کنار چای مثل قند، شکر یا هر نوع شیرین نماینده که قند ساده به بدن برساند، می تواند باعث پوسیدگی دندان ها، چاقی و بروز عوارض چاقی مانند دیابت، کبد چرب یا موارد این چنینی گردد؛ بنابراین میزان مصرف چای شیرین بسیار مهم است و اگر در مقادیر مناسب باشد جزو نوشیدنی های خنثی تلقی می گردد و اگر افراط گردد، مضر خواهد بود.

این دکتر متخصص تغذیه و رژیم درمانی در سرانجام تاکید نمود: چای سبز هم می تواند جزو نوشیدنی های مفید باشد، این چای مثل دمنوش ها محسوب می گردد و باید در مقادیر مناسب مصرف گردد. حاوی آنتی اکسیدان هاست، ضد پیری و ضد سرطان است و می تواند برای سلامتی مفید باشد، ولی اگر در مصرف چای سبز افراط گردد می تواند باعث افت فشار خون شده و مسائلی ایجاد کند. به طور کلی همانطور که در مصرف غذا ها باید دقت کنیم در مصرف نوشیدنی ها نیز باید ملاحظات لازم صورت پذیرد تا مصرف نوشیدنی ها هم به سلامتی یاری کند و هم باعث بهترشدن حال ما گردد و در عین حال مضر نباشد.

منبع: خبرگزاری پانا

به "فواید و مضرات انواع نوشیدنی ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فواید و مضرات انواع نوشیدنی ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید