طرز تهیه قلیه ماهی با تن ماهی
به گزارش وبلاگ رشد آرمان، قلیه ماهی با تن ماهی یکی از غذاهای خوشمزه جنوبی است. این غذا برای مواقعی که وقت کافی برای آشپزی ندارید گزینه مناسبی است و به راحتی در زمان کوتاهی آماده می گردد.

وبلاگ رشد آرمان | سرویس آشپزی - قلیه ماهی یکی از غذا های دریایی در شمال و جنوب ایران مخصوصا استان های خوزستان، بوشهر، هرمزگان و جنوب بلوچستان است که طعم و مزه بسیار عالی و دلچسبی دارد. این غذا را اصولا با سبزیجات معطر، ادویه، شیره تمر هندی و ماهی درست می نمایند، ولی در صورت عدم دسترسی به ماهی یا در مواقعی که فرصت کافی برای آشپزی ندارید، می توانید از تن ماهی بهره ببرید و در مدت زمان کوتاهی یک غذای خوشمزه درست کنید.
طرز تهیه قلیه ماهی با تن ماهی
این غذا برای 4 نفر مناسب است. زمان آماده سازی مواد اولیه حدود 15 دقیقه و زمان پخت و انتظار حدود 1 ساعت خواهد بود.مواد لازم | |
تن ماهی | 1 عدد |
سبزی (گشنیز و شنبلیله) | 400 گرم+ 100 گرم |
فلفل قرمز چیلی | به میزان دلخواه |
فلفل سیاه | 1 قاشق چایخوری |
تمر هندی | 4-5 قاشق غذاخوری |
سیر | 4-5 حبه |
پیاز | 1 عدد |
نمک و زردچوبه | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- پیاز را ریز خرد نموده و همراه با 3-2 قاشق روغن در قابلمه بر روی حرارت ملایم تفت دهید تا پیاز کاملا سرخ شده و به رنگ طلایی درآید.
- سیر را ساطوری نموده یا له کنید و به پیاز سرخ شده اضافه کنید.
- 3-2 دقیقه سیر و پیاز را تفت دهید، سپس سبزی خرد شده را اضافه کنید و تفت دهید تا آب سبزی کاملا کشیده شده و سبزی تغییر رنگ دهد. سپس نمک، فلفل، زردچوبه و فلفل را اضافه نموده و هم بزنید تا کاملا مخلوط شوند.
- تمر هندی را در کاسه ای ریخته و 2 پیمانه آب جوش به آن اضافه کنید. با قاشق هم بزنید تا تمر هندی در آب حل گردد، پس از 30 دقیقه آن را از صافی عبو دهید تا شیره آن خارج گردد. شیره تمر هندی را در قابلمه بریزید و اجازه دهید روی حرارت ملایم ریز جوش بزند تا مواد به خورد هم بروند و سبزی پخته و نرم گردد.
- در سرانجام تن ماهی را اضافه کنید و حدود 15-10 دقیقه دیگر صبر کنید تا قلیه ماهی جا بیفتد.
- قلیه ماهی با تن ماهی را در بشقاب بکشید و با برنج ساده یا زعفرانی همراه با ترشی سیر نوش جان کنید.
دو نکته مهم
- سبزی قلیه ماهی را خیلی ریز خرد کنید.
- سبزی قلیه ماهی گشنیز و شنبلیله است که باید به نسبت 4 به 1 باشد، چون مقدار زیاد شنبلیله باعث تلخ شدن غذا می گردد. از طرفی سبزی قلیه ماهی را خیلی ریز خرد کنید تا خورش جاافتاده گردد و ظاهر بهتری پیدا کند.
قلیه ماهی یکی از غذا های دریایی است که بیشتر در مناطق ساحلی شهرت دارد، ولی امروزه در بیشتر نقاط کشور درست می گردد. این غذا در واقع نوعی خورشت است که باید ترش و تند باشد، ولی افراد براساس ذائقه خود می توانند میزان ترشی یا تندی آن را تغییر دهند. قلیه ماهی را با ماهی یا تن ماهی درست می نمایند؛ تنها تفاوت این دو در مدت زمان طبخ است. چون تن ماهی نیازی به پختن ندارد قلیه ماهی با تن ماهی در زمان کوتاه تری آماده می گردد. نوع ماهی مورد استفاده در قلیه ماهی در شهر های مختلف فرق می نماید؛ ماهی شیر یا زبیدی در بندرعباس، ماهی سرخو یا همار در بندر گناوه و ماهی میش و هامور در اهواز، مورد استفاده قرار می گیرد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه قلیه ماهی اصیل جنوبی
در هر حال برای تهیه قلیه ماهی بهتر است از ماهی های با گوشت لخم استفاده گردد؛ ماهی سنگسر، هامور، شیر، سرخو، جش، شوریده و سکن بهترین ماهی ها برای قلیه ماهی هستند. البته قلیه ماهی تنها مربوط به خطه جنوب کشور نیست بلکه در شمال نیز قلیه ماهی شمالی طبخ می گردد. تفاوت قلیه ماهی شمالی با جنوبی در نوع ماهی و چاشنی آن است. قلیه ماهی شمالی را با رب انار مزه دار می نمایند و شیره تمر هندی در آن جایگاهی ندارد. به علاوه ماهی مورد استفاده در آن اغلب ماهی های شمالی نظیر ماهی سفید و کفال است.
منبع: setare.com