فرار از خاموشی ها با اصلاح الگوی مصرف برق

به گزارش وبلاگ رشد آرمان، کشور برای خودکفایی در تأمین برق، نیاز به اصلاح الگوی مصرف دارد. تهران، اما به عنوان پرمصرف ترین مرکز استان شناسایی شده و تنها 65 درصد مردم مرکز کم مصرف هستند.

فرار از خاموشی ها با اصلاح الگوی مصرف برق

به گزارش گروه سیاسی وبلاگ رشد آرمان، با نزدیک شدن به فصل گرما و افزایش شدید مصرف برق، نگرانی از آغاز مجدد خاموشی ها آغاز شده است. متأسفانه از دهه های گذشته تا کنون، نظام عدالت محوری برای تعرفه گذاری قیمت برق شکل نگرفت و هر فرد با هر میزان مصرف این انرژی، یک تعرفه ثابت پرداخت می کرد. یارانه دولت به صورت مساوی، نه بر منبای عدالت پرداخت می شد و این مسئله باعث افزایش شدید مصرف برق در کشور گشت. حاصل نظام غلط تعرفه گذاری انرژی، توقف رشد ظرفیت واحدهای نیروگاهی و بروز ناترازی های سنگین در تولید و مصرف برق شد. این ناترازی تا جایی ادامه یافت که در تابستان سال های اخیر کل شبکه برق کشور، در شرایط عملیاتی، پیروز به تأمین 14 هزار مگاوات نیاز مصرف نشد و این میزان به صورت خاموشی های گسترده میان مشترکان صنعتی، کشاورزی و خانگی توزیع گشت.

در چنین شرایطی با توجه به افزایش شتابان قیمت تمام شده برق و تثبیت قیمت فروش به مشترکان، توسعه صنعت برق با چالشی جدی روبرو شده بود. بر این اساس در نظام تعرفه گذاری قبلی، هزینه تأمین انرژی اقلیت پرمصرف از جیب همه مردم پرداخت می شد، بر این اساس تا نیمی از یارانه برق، سهم 3 دهک پردرآمد کشور شده و چلچراغ خانه ثروتمندان با پول مردم روشن می ماند. در حال حاضر در تعرفه گذاری تازه قیمت برق بر اساس میزان مصرف مشترکان خواهد بود.

حتی برای صادرات برق هم فرصت داریم

تصور کنید، تبدیل شدن ایران به قطب انرژی غرب آسیا تا چه میزان می تواند به مؤلفه قدرت در نظام اقتصادی و سیاسی منتهی شده و گام بلندی به سوی ایران قوی برداشته شود. با توسعه این انرژی و به اختیار گرفتن انحصار صادرات برق در منطقه، تا حد زیادی می توان قدرت منطقه ای ایران را تقویت کرد. این امر تنها با اصلاح الگوی مصرف امکان پذیر خواهد شد. هیئت دولت بر اساس تکلیف مجلس شورای اسلامی با هدف اصلاح الگوی مصرف، نظام تعرفه گذاری برق را در قالب 2 رویکرد تشویقی و تنظیمی تغییر داد تا بتواند تا حدودی عدالت در توزیع یارانه انرژی را به وجود آورد. بسکمک از مشترکان برق خانگی در ایران با رعایت الگوی مصرف برق در رده کم مصرف ها هستند اما تعداد کمی از مشترکان خانگی با مصرف برق فراتر از الگوی تعیین شده، ضربات جبران ناپذیری به صنعت برق کشور وارد می کنند. بر اساس آمار به دست آمده از قبوض تفکیک شده مشترکان خانگی در 3 ماه غیر گرم دی، بهمن و اسفند سال 1399 که الگوی مصرف برق معادل 200 کیلووات ساعت در منطقه ها عادی است، مردم در 3 استان فارس، کرمانشاه و کهگیلویه و بویراحمد به طور 100 درصد کمتر از الگوی تعیین شده از برق استفاده می کنند.

99 درصد از مردم ایلام نیز جز مشترکان کم مصرف هستند. طبق آمار رسمی کشور، کمترین آمار تعداد مشترکان خانگی کم مصرف در استان قم با 66 درصد مشترک کم مصرف به ثبت رسیده است و 70 درصد تا 71 درصد از مردم در 5 استان، تهران، البرز، لرستان، سیستان و بلوچستان و اصفهان نیز جز مشترکان کم مصرف هستند. از سوی دیگر مشترکان خانگی در استان های کرمان، بوشهر، خوزستان، همدان، مازندران و گیلان نیز بین 73 تا 75 درصد جز مشترکان کمر صرف قرار می گیرند. البته در بین آمار عنوان شده شهروندان شهر تهران به عنوان پرمصرف ترین مرکز استان شناسایی شده و فقط 65 درصد مردم در این استان کم مصرف هستند.

با توجه به این مسئله می توان با تشویق همه افراد گروه کم مصرف در استان های کشور، مشترکان پرمصرف را با انگیزه استفاده از تشویق های در نظر گرفته شده در قالب اصلاح الگوی مصرف به جرگه مشترکان کم مصرف اضافه کرد. با اصلاح الگوی مصرف در کشور و با اقناع عمومی مردم بر اهمیت صرفه جویی و کمک به رشد صنعت برق کشور، نه تنها می توان مشکل تأمین برق را برای همیشه حل کرد، بلکه می توان از این طریق، ارز آوردی زیادی برای کشور به ارمغان آورد. استفاده از برق، حق مسلم مردم است و همه مردم حق دارند از آن بهره مند باشند.

یادداشت از علی قلعه نویی کارشناس انرژی

منبع: خبرگزاری دانشجو

به "فرار از خاموشی ها با اصلاح الگوی مصرف برق" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فرار از خاموشی ها با اصلاح الگوی مصرف برق"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید